Ödönke és a karóba húzás

Ödönke és a karóba húzás

Ödönke 14 éves volt, amikor először olvasott a karóba húzásról. Az általános iskolai tankönyvben látta azt a középkorban készült rajzot, ami a karóba húzást ábrázolta. Egy ember feküdt a földön, lábára kötelek voltak kötve, és a lábai között egy vastag, hegyes karó volt. A köteleket két ember húzta, így húzták bele a karóba az áldozatot. Ezután felállították a karót, és a többi, már álló karó mellé rakták, amelyeken néha még éltek a karóba húzott emberek.

Ödönke mélyen elborzadt a kép láttán. De mivel csak 14 éves volt, ezért az agyi védelmi mechanizmusa mélyebbre ásta az élményt, és finoman adagolta csak a következő napokban Ödönke számára. Ödönke így több hétig a kép hatása alatt volt.

Ödönke újra és újra elképzelte a képen látott eseményeket. Több héten keresztül minden nap eszébe jutott. Próbálta feldolgozni, de nagyon nehezen ment neki. Azt vette észre, hogy az osztálytársai könnyen feldolgozták ezt a szörnyű dolgot, legalábbis külsőre így látszott. Ugyanis ők nem borzadtak el, hanem leginkább vihogtak az egészen. Ödönkét ez szinte még jobban elborzasztotta, mint maga a karóba húzás.

Ödönke elképzelte, hogy az osztálytársai talán karóba is húznának embereket. Vagy legalábbis egyetértenének azzal, ha valakit valaki karóba húznak. Vagy legalábbis nem tennének semmit. Ödönke nem értette az egészet. És közben a karóba húzás szörnyűségének feldolgozásával is foglalkoznia kellett, amelyet az agya védelmi mechanizmusa szépen lassan, óvatosan adagolt neki heteken keresztül.

De aztán egy idő után Ödönke felfogta az egészet. Néhány hét után az agy védelmi mechanizmusa az egész szörnyűséget beadagolta neki átgondolásra. Ödönke át is gondolta, és teljesen megváltozott tőle az élete. Már tudta, hogy az emberek ilyenek, ilyen brutális szörnyűségeket csinálnak, vagy legalábbis egyetértenek ezekkel, vagy legalábbis nem tesznek semmit ellene.

Ödönke néhány hét alatt más emberré változott az általános iskolai tankönyvben látott karóba húzás képek hatására. Vagy talán nem is ember lett belőle, hanem valami más.

(C) 2013 Baráth Endre

Advertisements